Turistička zajednica Općine Gornji Kneginec
Odmor i rekreacija na prirodan način

Vincekovo na Varaždinbregu

Svaki pravi vinogradar koji drži do sebe i svog truda, otputit će se za Vincekovo (22. siječnja) u «gorice”, svome vinogradu; vrijedi to i za vikendaše koji imaju tek “brajdu”.

Sveti je Vinko , danas, jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz kojeg je i precizno propisan obred koji valja obaviti. Bez obzira na studen, dubok snijeg ili kadkad i raskvašenu zemlju, mora se doći do trsa; tu će gazda odrezati nekoliko, uglavnom tri grančice s tri pupa, koje će potom staviti negdje u kući uz prozor da bi se nagađalo, kad grančice potjeraju, kakva će biti godina. Orezani se trs krsti – poškropi starim vinom. Potom se o trs objese sušene kobasice i špek sa željom za plodnošću i dobrim urodom. Već nekoliko godina članovi udruge vinogradara i voćara „Varaždinbreg" njeguju običaje slavljenja sv. Vinka. Članovi udruge se okupljaju u vinogradima svojih članova gdje se i odvija čitavi ceremonijal: kićenje trsova i polijevanje starim vinom te molitva za rodnu vinogradarsku godinu.

Članice Udruge uvijek se pobrinu da uz domaćinovo dobro vino, budu poslužene i odlične slatke i slane delicije iz njihovih pećnica.

Nakon zajedničkoga obilježavanja prvog od pet vinogradarskih blagdana, mnogi nastavljaju proslavu sa svojim «pajdašima» u vlastitim «klijetima».

 

«Če na Vinka sonce sveti, bo dosti rujnoga vina v kleti, če na Vinka sonce peče, v lagve vino teče.

Vinkovo sonce, dobro vince. Ak na Vincekovo s krova teče, onda i na jesen v lagve teče.

Sveti Vincek pokaži svetu kak bu vu novom letu.»